Το Πανηγυράκι του Άη Γιώργη στην ΑράχωβαΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΜήνυμα του Δημάρχου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας για τις εκδηλώσεις «Πανηγυράκι του Αϊ Γιώργη 2012».
Το Πανηγυράκι του Άη Γιώργη στην ΑράχωβαΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΜήνυμα του Δημάρχου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας για τις εκδηλώσεις «Πανηγυράκι του Αϊ Γιώργη 2012».
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Μήνυμα του Δημάρχου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας για τις εκδηλώσεις «Πανηγυράκι του Αϊ Γιώργη 2012».


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ-ΑΡΑΧΩΒΑΣ-ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

Ανηφορικός δρόμων Γερόντων

Οι φετινές εκδηλώσεις του Πανηγυριού του Αϊ Γιώργη στο σύνολό τους αποτελούν κληρονομιά για όλους μας.

Αποτελούν σταθερή πηγή έμπνευσης θρησκευτικότητας, δύναμης, πατριωτισμού αγωνιστικότητας και δημιουργικότητας.

Ιδιαίτερα σήμερα χρειαζόμαστε το παράδειγμα μέσα από τις ιδέες τους, τις προσπάθειες τους και την αγωνιστικότητα τους. Χρειαζόμαστε την ηθική ανατροφοδότηση αλλά και την έμπρακτη συνεισφορά όλων μας.

Στέκομαι στον ανηφορικό αγώνα των Γερόντων και στα μηνύματα που εκπέμπει αυτός ο αγώνας, ο οποίος διεξάγεται στο χώρο όπου δόθηκε η μάχης της Αράχωβας από τον Γεώργιο Καραϊσκάκη ενάντια των Τούρκων το Νοέμβριο του 1826, στην οποία συμμετείχαν και οι Γέροντες.

Είναι μια συμβολική δραστηριότητα της οποίας οι ρίζες ανιχνεύονται στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Έναν πολύχρονο, άνισο κι αιματηρό αγώνα ορόσημο, που άφησε άφωνους τους Ευρωπαίους ισχυρούς και την Ιερά Συμμαχία κι ενέπνευσε τους ανθρώπους του πνεύματος οι οποίοι με την πένα τους ή τον χρωστήρα τους, δημιούργησαν το ρεύμα του Φιλελληνισμού.

Ο ανηφορικός λοιπόν δρόμος συμβολίζει:

– την σύμπνοια πολιτών όλων των ηλικιών, (με ασίγαστη την μόνη επιθυμία για εθνική ανεξαρτησία), να υπηρετούν τον εθνικό σκοπό.

– τον συγκερασμό της ορμής με την σοφία. Διότι εκτός από την εκρηκτική νεότητα, την καινοτόμο δημιουργία, έχομε ανάγκη και την εμπειρία των παλιότερων, των ηλικιωμένων, στην επίτευξη ενός Εθνικού στόχου.

– την μαχητικότητα κι αντρειοσύνη, διαχρονικά συστατικά του ψυχισμού του Ελλήνων απανταχού της γης.

– τη νομοτέλεια του αγώνα της ζωής, που προϋποθέτει την συμπόρευση και συμμετοχή όλων των γενεών, για να επιτύχουν τα κρείττονα και την μεταλαμπάδευση αξιών και ιδεωδών.

– την με κόπους κατάκτηση διάκρισης, πως δηλαδή μπορεί να προκύψει ο νικητής, ο άριστος, ο πρώτος σε καταστάσεις σκληρού ανταγωνισμού, όπως σήμερα. Διότι όπως δηλώνεται στην αρχαιοελληνική αντίληψη «…Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΒΟΥΛΟΜΕΝΟΝ, ΣΤΕΦΑΝΩΝΕΙ ΔΕ ΤΟΝ ΔΥΝΑΜΕΝΟΝ…»

Απονομή επάθλου - Ανηφορικός δρόμος ΓερόντωνΟ ανηφορικός δρόμος των Γερόντων με το συμβολικό έπαθλο (το αρνί), στέλνει το διαχρονικό μήνυμα ότι:

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ…

ΕΠΕΙΔΗ ΔΕ, ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΥΠΕΡΚΟΣΜΙΑ ΝΟΗΜΑΤΑ!

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι το απόφθεγμα : «ΑΜΕΣ ΔΕ ΓΕΣΟΜΕΘΑ ΠΟΛΛΩ ΚΑΡΩΝΕΣ», υποδηλώνει και την υποχρέωση υμών των νεότερων να διατηρήσουμε την πατρίδα μας, όπως μας την είχαν εκείνοι παραδώσει. Επιβάλλεται να αγωνιστούμε για να ξαναβρεί την χαμένη της αξιοπρέπεια, για να την αναπτύξουμε και να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο της και την θέση της στο παγκόσμιο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, όπως το επιβάλει άλλωστε η μακρόχρονη λαμπρή Ιστορία της.

Είμαι βέβαιος και αισιοδοξώ, ότι στο μήνυμα – κάλεσμα αυτό θα ανταποκριθούμε με όλους τους δυνατούς τρόπους και θα συστρατευθούμε στον αγώνα που δίνει ο Δήμος και η Πατρίδα μας για επιβίωση και ανόρθωση.

Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι σε όλους σας και στον καθένα προσωπικά, Χρόνια Πολλά και του χρόνου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΙΣΤΟΜΟΥ – ΑΡΑΧΩΒΑΣ – ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑΣ